LCHF

  2011-10-04 / 21:08:42 / hälsa och kost /

Hur funkar det?

LCHF går ut på att välja mat som höjer din blodsockernivå så lite som möjligt. Genom att undvika socker och kolhydratrik mat får blodet en lägre blodsockerhalt, vilket ger lägre insulinvärden och en ökad fettförbränning. Insulin är ett måste för kroppen men höga nivåer gör att du lagrar fett i stället för att använda det som bränsle.

Hur funkar det?

Vad är LCHF?

LCHF är samlingsnamnet för hälsosam kost för människan. Att äta LCHF-kost innebär att äta den näring människan ätit under merparten av evolutionen. I praktiken innebär detta naturliga matvaror med lite eller inget innehåll av E-nummer, ofta kravmärkta produkter bra balans mellan omega 6 och omega 3 samt huvudnäringsintaget kommer från fett och protein snarare än kolhydrater.

LCHF står för Low Carb High Fat, vår artriktiga föda. Det finns inget däggdjur som blir sjukt, överviktigt eller får diabetes av sin artriktiga föda. Människan är inget undantag.

LCHF-kost innebär att man äter mat som är naturlig, inte innehåller främmande ämnen för kroppen samt har en sammansättning mellan näringsämnena som gör att vårt hormon och belöningssystem återfår sin normala balans.

LCHF-rörelsen har insett att det är våra nuvarande kostråd och kost som bär största ansvaret för många av våra välfärdssjukdomar samt att LCHF är en mycket enkel lösning på den skenande epidemin inom det metabola syndromet.

LCHF-rörelsen vill att andelen energi från kolhydrater ska minska och då särskilt de snabba kolhydraterna och sockret. För de som inte är metabolt sjuka ännu, t.ex. våra barn innebär det att de äter "köttfärsås och spagetti" istället för "spagetti och köttfärsås". För de som redan utvecklat sjukdomar eller övervikt behöver intaget av kolhydrater vara lägre ändå. Hur mycket man ska äta är individuellt. Vi säger dock max 20E% från kolhydrater.




Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

design av: joannalicious